miércoles, 15 de julio de 2009

L'estelada ( una mica d'historia !!!)

Bandera estelada No fou originalment concebuda per substituir la bandera de les quatre barres, sinó només com una ensenya de combat pels membres de la Unió Catalanista . S´inspirava en la bandera cubana i el fons blau en la bandera americana (el blau del cel —la humanitat— i l´estel solitari de la Catalunya lliure).
La senyera amb estel representa Catalunya absolutament LLIURE en el firmament de les nacions lliures. És una bandera de combat nascuda pel fet d'amor a la Pàtria. L'estel solitari simbolitza la llibertat nacional, la independència, la Pàtria lliure, la Catalunya que vol escapar-se d'Espanya i de França. També suggereix la promesa de deslliurar Catalunya de l'invasor o de morir-hi en l'empresa .



La primera referència gràfica coneguda d'una bandera estelada és de 1903 o 1904, a la seu social del Centre Catalanista de Santiago de Cuba, bo i que en un format força diferent del que avui dia coneixem: consistia simplement en una bandera quatribarrada amb un estel blanc al seu centre.
L'emblema es popularitzà ràpidament i ben aviat conegué una segona versió, documentada per una fotografia de 1907 o 1908 a la seu social a París d'una anomenada Lliga Nacionalista Catalana, que ja incloïa un cairó o rombe blau centrat en el drap, amb l'estel inscrit en ell.
Aquesta mateixa bandera (amb o sense cairó) fou utilitzada pels més de 12.000 voluntaris catalans que van lluitar per França a la Gran Guerra (1914-1918).
La paraula estelada es una abreviació de senyera estelada. El significat politic que tenen en comú totes les estelades és l'independentista. Hi ha només un parell de dissenys que es comercialitzen en tela (la groga i la blava), les altres se les ha de treballar a mà l'interessat.L'origen de les estelades se situa a principis de segle, i el seu diseny s'inspira en la bandera de Cuba, doncs aquesta colònia espanyola havia aconseguit la independencia el 1902. El primer nom que va rebre l'estelada va ser "bandera de l'Estat català". L'estelada va ser hissada per primera vegada el 1918. El 1928 el govern català a l'exili (a Cuba) l'adopta com a bandera de la República Catalana.

Aquesta va ser la primera estelada que es va dissenyar, a principis de segle, i durant mig segle va ser l'unic diseny existent. Es la que onejava la multitud a la Plaça Sant Jaume quan en Francesc Macià va proclamar la República Catalana, tot i que en les imatges en blanc i negre no s'aprecii gaire bé (però la bandera oficial de l'efimera república va ser la senyera). Usada tradicionalment per independentistes de dretes. Actualment la fan servir Esquerra Republicana de Catalunya, el Partit per la Independencia, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya i Estat Català.



va ser creada pel Front Nacional de Catalunya el 1968 i/o per Esquerra Catalana dels Treballadors (el primer partit polític catalanista de la Catalunya Nord). L'estel és roig perque en el seu inici era utilitzada pels marxistes-leninistes. Usada tradicionalment per independentistes d'esquerres i adoptada pel PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional) el 1976. Actualment la fan servir la Plataforma per la Unitat d'Acció (PUA) i Maulets-Joves Independentistes Revolucionaris i Revolucionaries.











0 comentarios:

 


EL BLOG D'EN JORDI SONET © 2008. Design by: Pocket